samedi 6 février 2016

Pissaladière – Nicos svogūnų pyragas



 

Tai pyragas, kurį pamėgau nuo pat pirmos dienos Nicoje.  Tik ančiuvius nurankiojau ir visada kepu be jų.  Pyrago pavadinimas kilęs iš žodžių peis salat –sūdyta žuvis. Pissaladiera - Nicos kalba - tipiškas  Nicos ir Provanso  pyragas iš duonos tešlos, ʺužklotosʺ ilgai keptais svogūnais ir sūria sūdytų sardinių ar ančiuvių tyre (pissalat), kuri jau seniai keičiama ančiuviais.  Kartais dar pabarstoma juodomis Nicos alyvuogėmis (cailletes).

Tešlai:
250g miltų
1 a.š. mielių
5 v.š. alyvuogių aliejaus
Žiupsnis druskos
100ml vandens

Garnyrui:
1kg svogūnų
6 v.š. alyvuogių aliejaus
½ a.š. čiobrelio
1 stiklainiukas ančiuvių
Žiupsnelis druskos

Į indelį supilti aliejų, vandenį,  įdėti mieles ir viską gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su druska, į juos supilti mielių, vandens ir aliejaus mišinį ir suminkyti tešlą. Palikti tešlą iškilti 30 minučių. Po 30 minučių tešlą vėl išminkyti ir dar kartą leisti pakilti.
Svogūnus nulupti, supjaustyti žiedais, sudėti į keptuvę su alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska, įpilti šlakelį vandens ir kepti uždengtus 45 minutes ant mažos ugnies vis pamaišant.  Po to atidengti  ir dar 15 minučių pakepti. Reikia, kad svogūnai būtų minkšti , bet neapkeptų.
Orkaitę įkaitinti iki 200°C, į didelį blyną iškočiotą tešlą įkloti į kepimo formą, ant jos uždėti kepimo popierių, užberti pupelių ar žirnių ir kepti 20 minučių. Po 20 minučių ištraukti iš orkaitės, nuimti pupeles ar žirnius su popieriumi ir ant tešlos sudėti svogūnų garnyrą, pabarstyti čiobreliais, išdėlioti ančiuvius ir vėl kišti kepti į orkaitę dar 15-20. Skanu šilta ir šalta.

Šaltinis: Draugas Robert

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire