mardi 23 février 2016

Pyragas-tarta “Saulė” su karamele



 











 

Šis pyragas-tarta dabar “ant bangos”. Jo kepimu užsikrėčiau ir aš.  Ir mano šeimyna.  Pirmąjį beveik visą suvalgė mano didysis berniukas. Teko kepti kitą, nes kiti liko beveik neparagavę.
Jo variacijų yra begalė. Kol kas išbandžiau tik kelis saldžius variantus, bet būtinai bandysiu ir nesaldžius.

2 apvalūs sluoksniuotos tešlos lakštai
180g cukraus
80g sviesto
100ml grietinėlės
5 žiupsneliai druskos

Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Pasiruošti karamelę. Sviestą supjaustyti mažais kubeliais.  Į keptuvę suberti cukrų ir kaitinti, kol jis pradės tirpti. Kai bus ištirpęs ir gražios gintaro spalvos, nukelti nuo ugnies ir energingai plakant po truputį įmaišyti pakaitintą grietinėlę. Galiausiai suberti sviestą ir vėl išmaišyti, jei karamelė atrodo per skysta, pakaitinti maišant iki tirštesnės konsistencijos. Atvėsinti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, padėti pirmą tešlos lakštą ir jį aptepti karamele paliekant  1-2cm kraštelį. Tą kraštelį aptepti vandeniu. Uždengti kitu tešlos lakštu ir gerai apspausti kraštelius. Dėti apverstą stiklinę į tešlos vidurį ir nuo stiklinės link krašto supjaustyti į keturias dalis. Tas keturias dalis (kiekvieną iš jų) padalinti į tris dalis, o tas tris dalis (kiekvieną iš jų) padalinti dar į dvi. Nuimti stiklinę, imti po vieną juostelę ir sukti ją 4-5 kartus, kol gausis graži spiralė. Galima aptepti kiaušinio tryniu ir kišti į orkaitę kepti 30-40 minučių (priklausomai nuo orkaitės). Man užtenka 30 minučių.

Šaltinis: Tartes Soleil

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire